Нови открития в края на археологическия сезон в новозагорското село Прохорово.

...
Нови открития в края на археологическия сезон в новозагорското село Прохорово.
Коментари Харесай

Нови археологически открития край новозагорското село Прохорово

Нови открития в края на археологическия сезон в новозагорското село Прохорово. Специалисти се натъкнаха на забавни неща  на така наречен Голяма могила от некропола край обитаемото място. Това заяви за Българска телеграфна агенция проф. доктор Борис Борисов, който управлява екипа от археолози.

„ Открихме заровен ездитен кон, който свързваме с най-богатия на гробни блага, открит до момента гроб в могилата – гроб 10 “, сподели той. Според учените с него е обвързвана и една каляска, разрушена преди към десетина години от иманяри. В гроб № 10 бе открит доста добре непокътнат меч, три керамични стомни, три бронзови съда и други забавни находки.

„ Важно е да се спомене, че върху открита в гробните ями дамаджана, има графит, изписан на латиница, описа още археологът. Това, съгласно мен, е безпределно забавно, тъй като тези графити най-често съставляват знаци за благосъстоятелност. След като са изписани на латиница, и са в Тракия, евентуално гробът е принадлежал на латинизиран трак, въпреки и в толкоз ранна ера – втората половина на първи век. “

В различен гроб е открит съд, върху който, откакто е измит в лабораторни условия, е открит изписан графит на старогръцки. Надписът гласи, че принадлежи на Терес. Професорът посочи, че не става въпрос за цар Терес.

Първичните гробове в насипа на огромната могила се намират под дребна каменна могилка, която археолозите отнасят към бронзовата ера. Върху тях има към двайсетсантиметров куп от трошляк и камъни, което значи, че когато са почнали да натрупват насипа на огромната могила, те са стъпили върху мястото с праисторически гробове, описа още ръководителят на екипа.

Досега археолозите са проучили осемнайсет гроба. Професор Борисов допуска, че ще има още един гроб в западния профил на могилата.

Голяма част от находките за изпратени за реституция. Всички артефакти ще бъдат предоставени на Историческия музей в Нова Загора.

Спасителните разкопките се финансират от сдружението „ Прохорово майнинг ” АД, което имат намерение да отвори в региона открити рудници за рандеман на мед.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР